Potrivit agenţiilor de ştiri din Rusia, întrevederea, care a durat o oră şi jumătate, s-a desfăşurat în oraşul din partea dreaptă a Nistrului, Tighina, care este controlat de administraţia separatistă. Cei doi lideri au examinat acţiunile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.
Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat că, în urma întrevederii cu liderul autoproclamatei rmn, s-a stabilit ca întâlnirile dintre cele două părţi să aibă loc regulat, iar convorbirile telefonice să aibă loc „oricând va apărea această necesitate”. „În afară de aceasta, ne-am înţeles ca ambele părţi să constituie grupuri de lucru, care să studieze toate detaliile privind relaţiile dintre părţi, implicit măsurile de consolidare a încrederii, pe care le-am enunţat cu ceva timp în urmă”, a declarat preşedintele Voronin. El a mai precizat că aceste grupuri de lucru îşi vor începe activitatea chiar săptămâna viitoare şi vor avea scopul de a apropia cele două părţi, până în momentul în care va fi posibil reluarea procesului de negocieri în formatul 5+2, din care fac parte Chişinăul şi Tiraspolul – ca părţi direct implicate în conflict, Rusia, Ucraina şi OSCE – ca intermediari, Uniunea Europeană şi SUA – în calitate de observatori ai procesului de reglementare a diferendului.
Potrivit preşedintelui moldovean, în prezent există o înţelegere de a ridica interdicţia de circulaţie pe teritoriul transnistrean pentru autorităţile de la Chişinău. „Mă voi adresa, în regim de urgenţă, Uniunii Europene cu rugămintea de a scoate interdicţia de circulaţie pe teritoriul ţărilor membre UE pentru reprezentanţii administraţiei de la Tiraspol”, a mai declarat Vladimir Voronin.
La rândul său, liderul autoproclamatei rmn, Igor Smirnov, a declarat că a avut două subiecte pe ordinea de zi a întrevederii cu preşedintele Voronin. „Primul a fost înmânarea acordului de prietenie între Transnistria şi Moldova, care, în opinia noastră şi ţinând cont de toate referendumurile care au avut loc, reprezintă principala cale de soluţionare a tuturor problemelor existente. Cel de-al doilea subiect a fost eliminarea tuturor barierelor, de ordin economic şi de alt gen, cum ar fi transportul de mărfuri şi persoane, astfel încât procesul de soluţionare a conflictului să poată fi continuat”, a declarat liderul separatist Igor Smirnov.
„Anume în acest context, Vladimir Nicolaevici (Voronin – n.n.) şi-a reconfirmat acordul de a constitui aceste grupuri de lucru. Unii afirmă: „Aceste grupuri au mai existat şi au activat, iar rezultatul este cunoscut”. Eu le răspund foarte simplu: „Să nu faci nimic, este şi mai rău”. De aceea, vom face eforturi pentru a dezvolta acest proces. Din partea noastră (administraţia de la Tiraspol – n.n.) de lucrul acestor grupuri se va ocupa ministrul de externe, Valeri Liţkai, iar din partea lui Vladimir Nicolaevici – ministrul Reintegrării, Vasili Şova”, a afirmat liderul separatist.
Smirnov a mai precizat că după ce preşedintele moldovean a afirmat că se va adresa Uniunii Europene cu rugămintea de a scoate interdicţia de circulaţie în spaţiul UE pentru liderii de la Tiraspol, a decis, la rândul său, să permită oficialilor de la Chişinău să intre pe teritoriul transnistrean. „Consider că dacă vom ţine cont de dorinţa celor două popoare, transnistrean şi moldovenesc, vom găsi un numitor comun în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor existente. Este important ca aceste soluţii să nu afecteze viaţa oamenilor din Transnistria şi Republica Moldova”, a mai spus Igor Smirnov.