Proiectul conţine o serie de prevederi discriminatorii în raport cu regimul constituţional din Moldova, inclusiv aspecte politico-juridice şi militare. Astfel, ambele părţi la acord urmează să-şi fundamenteze relaţiile bilaterale pe picior de egalitate, „conform principiilor dreptului internaţional şi realităţilor politice şi economice stabilite”. Regimul de la Tiraspol propune Republicii Moldova ca relaţiile dintre „cei doi subiecţi ai respectivului acord” să se bazeze pe respectarea reciprocă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, precum şi pe neamestecul în treburile interne ale părţilor. În plus, Tiraspolul insistă ca niciuna dintre aceste prevederi să nu fie interpretată drept atentat la suveranitatea şi independenţa părţilor. „Înaltele Părţi Negociatoare pornesc de la faptul că frontiera de stat între ele este stabilită în conformitate cu actuala linie de demarcaţie a teritoriului controlat de facto”, se menţionează în proiectul de document propus de Smirnov lui Voronin.
De asemenea, Transnistria cere Moldovei să renunţe la orice pretenţie legată de patrimoniu. În acelaşi timp, Transnistria îşi asumă onorarea atât a datoriei interne, cât şi a celei externe. În acelaşi proiect de document se conţine şi o referinţă la misiunea pacificatoare din regiune. Astfel, administraţia separatistă insistă ca aceasta să rămână neschimbată. „Înaltele Părţi Negociatoare decid, de sine stătător, asupra admisibilităţii prezenţei militare a părţilor terţe pe teritoriile lor, în conformitate cu legislaţiile interne şi angajamentele internaţionale”, se menţionează în acelaşi proiect de document.
O altă prevedere stipulează că orice problemă apărută între părţi va fi soluţionată în corespundere cu dreptul internaţional şi pe baza principiilor de egalitate suverană şi respect reciproc.