- Când a fost creată Alianţa Studenţilor din Moldova şi care sunt priorităţile acesteia?
- Alianţa Studenţilor din Moldova (ASM) este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit şi a fost fondată în anul 2000. Scopul ASM este de a reprezenta, promova şi proteja, din punct de vedere social, economic şi cultural, tinerii din Republica Moldova. Un alt scop este de a consolida sistemul democratic de învăţământ autohton, prin intermediul acţiunilor membrilor ASM şi de a stabili relaţii de cooperare cu alte organizaţii sau forumuri similare, din ţară sau de peste hotare. Domeniile de activitate ale ASM sunt cel educaţional, social, profesional şi cultural.
- Cine face parte din Alianţa Studenţilor din Moldova?
- La moment din ASM fac parte studenţi din aproximativ 10 instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova, printre care şi masteranzi. Avem studenţi care fac parte şi din senate, din sindicate, dar persoane care doresc să se implice şi cărora le pasă de comunitatea studenţească. Orice student are dreptul să facă parte din ASM.
- Cât de deschise sunt autorităţile pentru colaborarea cu organizaţia pe care o conduceţi?
- Pe parcursul anilor, în diferite perioade, comunicarea cu autorităţile a suferit diferite abordări. Ceea ce ţine de prezent, chiar dacă există momente când avem păreri diferite, în general acestea par a fi deschise pentru colaborare, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Noi ne dăm seama că nu poţi să ceri mereu suportul şi părerea autorităţilor, pentru că acestea mai au şi ale probleme de soluţionat.
- Care sunt cele mai stringente probleme cu care se confruntă tinerii din Republica Moldova?
- În Republica Moldova, tinerii se confruntă cu o serie de probleme care îi afectează atât la nivel personal, cât şi la nivelul întregii societăţi. Pornind de la indiferenţă pentru ceea ce se petrece în jur şi până la lipsa de informare în domeniile cu privire la respectarea drepturilor în procesul de studii. O altă problemă este nepregătirea tinerilor pentru angajarea în câmpul muncii şi lipsa locurilor de muncă conform cererii, ceea ce îi împinge pe studenţi să plece peste hotarele ţării.
- Care ar fi, în opinia dvs., soluţiile pentru rezolvarea acestor probleme?
- Pentru a soluţiona toate aceste probleme este nevoie de mult efort din partea tuturor celor implicaţi. Este vorba despre Guvernul Republicii Moldova, universităţi şi studenţi. Noi facem totul pentru a informa studenţii, pentru a-i face să fie mai participativi, pentru a-şi cunoaşte drepturile şi pentru a se pregăti profesional de viitorul loc de muncă. De asemenea, am implementat programe şi proiecte care au fost iniţiate în comun cu partenerii de peste hotare şi din ţară. Programele au fost efectuate întru sporirea gradului de participare printre tineri şi crearea unei relaţii dintre mediul academic şi cel economic. Astfel, am realizat proiectul Balkan Case Challenge şi o serie de traininguri pentru dezvoltarea profesională a tinerilor. Totodată, derulăm proiecte care au drept scop crearea unei continuităţi în procesul de luare a deciziilor a studenţilor. Ceea ce trebuie să facă Guvernul este să creeze locuri de muncă şi să asigure o calitate a studiilor cu o diplomă recunoscută peste tot, de asemenea, să reformeze sistemul de învăţământ superior şi mediul economic şi social ca acesta să devină mai atractiv. E nevoie să ne implicăm cu toţi pentru a putea ajunge acolo unde dorim, în Uniunea Europeană.
- Cât de dispuşi sunt tinerii pentru a se implica în activităţile social-educaţionale din ţară şi cât de importantă este această implicare pentru societatea noastră?
- Există un procentaj anumit de tineri cărora le pasă de ceea ce se face în ţară, dar sunt şi tineri care nu sunt interesaţi. Aşa este peste tot, nu este specific doar pentru ţara noastră, iar despre nivelul de implicare al tinerilor, acest lucru este important pentru orice societate, cel puţin la nivel de consultare, pentru că trendurile şi viziunile sunt diferite şi se schimbă odată cu trecerea anilor. Tinerii reprezintă viitorul şi, totodată, reprezintă un procent mare din populaţia ţării.
- Guvernul a decretat anul 2008 - Anul Tineretului. Ce acţiuni preconizaţi să întreprindeţi pentru a veni în întâmpinarea acestei iniţiative?
- Alianţa Studenţilor din Moldova are un bagaj mare de activităţi. Şi în trecut, dar şi în acest an, ne vom implica, pe lângă toate activităţile planificate, şi în elaborarea anumitor cadre normative, printre care crearea unor politici educaţionale şi lupta împotriva corupţiei. ASM îşi continuă activitatea cu pline forţe, punând accentul pe necesitatea creării sau îndeplinirii unor activităţi concrete, nu doar la nivel de declaraţii, ci şi de fapte.
- Ce acţiuni ar trebui să întreprindă autorităţile pentru a-i motiva pe tineri să nu plece la munci în străinătate, dar să participe mai activ în viaţa publică de la noi din ţară?
- În primul rând ar trebui de lucrat mai mult la legea cu privire la voluntariat. Multe organizaţii sunt deja implicate în procesul de consultare pe această temă. Cum am mai menţionat, Guvernul trebuie să facă mai atractiv atât cadrul de studii, cât şi ulterioara angajare în câmpul muncii a tinerilor. Au fost întreprinse anumite măsuri pe termen scurt şi lung, pentru a veni în întâmpinarea tinerilor, printre care burse, finanţarea afacerilor şi altele. Să vedem ce va ieşi.
- Vă mulţumesc.