Friday, 03.05.2024, 03:02 Aţi logat drept Гость |
Liceul Teoretic "Luceafărul"
Meniul site-ului
Noutăţi "fierbinţi"
Politică [21]
Economică [7]
Viaţa socială [7]
Cultură [8]
Sondajul nostru
Care este vectorul de orientare a Moldovei?
Total Răspunsuri: 47
Mini-chat
200
Home » Economică

Economiştii prognozează pentru anul 2008 o evoluţie optimistă a principalelor tendinţe social-economice, principalii indicatori contrastând cu evoluţiile negative din anii 2006-2007.


    În cadrul lansării unei noi ediţii a Monitorului Economic (trimestrul 1 din 2008), reprezentantul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, economistul Veaceslav Ioniţă a declarat că sectorul industrial va continua să se confrunte cu situaţia de criză. Este posibilă o creştere a volumului producţiei industriale cu 5 la sută şi o creştere semnificativă la capitolul investiţii (15 la sută), însă aceste tendinţe sunt modeste comparativ cu declinul înregistrat în ultimii doi ani.

    La rândul său, expertul în management agricol, Viorel Chivriga, a menţionat că, în sectorul agricol, creşterile vor însemna doar revenirea la „normalitatea cu care s-au deprins agriculto ... Read more »

Categoria: Economică | Frecventări: 1381 | Data: 01.05.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

Asociaţia Naţională a Tinerilor Manageri din Moldova (ANTiM), în colaborare cu Reţeaua Pactului Global Moldova (RPGM), a premiat cu 25 de mii de lei câştigătorul ediţiei a VI-a a Concursului Naţional de Business Planuri (CBP) pentru Tineri.

    În cadrul concursului au fost prezentate şapte planuri de afaceri, aparţinând mai multor tineri, studenţi ai facultăţilor de economie de la diferite instituţii de învăţământ din Republica Moldova. Respectivele planuri au fost selectate în baza unor criterii stabilite în regulamentul concursului: originalitate, inventivitate, impact social etc.

    Tinerii manageri au dat dovadă de o mare ingeniozitate în elaborarea acestor planuri, cum ar fi „Confecţionarea articolelor de îmbrăcăminte cu elemente naţionale”, „Servicii de contabilitate”, „Premier Credit”, dar şi de planuri la prima vedere amuzante, dar la fel de reale şi aducătoare de profit, cum ar fi ... Read more »

Categoria: Economică | Frecventări: 1407 | Data: 25.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este dispusă să finanţeze mai multe proiecte investiţionale în municipiul Chişinău.

    În cadrul unei întâlniri cu primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, membrii unei delegaţii a BERD s-au arătat interesaţi de proiectele propuse de administraţia capitalei, în special, de cele ale SA „Apă-Canal Chişinău”, care prevăd investiţii de 170 milioane de euro, inclusiv 75 milioane de euro pentru construcţia Staţiei de epurare din Chişinău. Respectivele proiecte sunt incluse în Concepţia de dezvoltare a serviciilor de apă şi de canalizare ale municipiului Chişinău, aprobată anterior de către Consiliul municipal.

    Potrivit primarului Dorin Chirtoacă, pe lângă sistemul de alimentare cu apă şi de canalizare, Staţia de epurare din Chişinău, investiţii necesită de urgenţă şi transportul public orăşenesc.

    Repre ... Read more »

Categoria: Economică | Frecventări: 747 | Data: 16.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (1)

O delegaţie compusă din reprezentanţi ai 10 companii din Portugalia se află în perioada 9-11 aprilie la Chişinău, unde se documentează în legătură cu oportunităţile investiţionale din Moldova.
Joi, 10 aprilie, membrii delegaţiei au avut o întrevedere cu  prim-vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon.  

Businessmenii portighezi reprezintă companii din transport, construcţii publice, finanţe, căi ferate, infrastructură (drumuri, autostrăzi), farmaceutică. În cadrul întrevederii busenessmenii portughezi au demonstrat un deosebit interes faţă de dezvoltarea proiectelor pe termen mediu şi lung în domeniul energiei, sistemiş motivaţional pentru investitorii străini, industria construcţiei - metalomecanica, construcţia civilă, specialităţile complementare lucrărilor publice şi private, perspectivele de piaţă pentru investiţii publice şi private în următorii 5-10 ani etc.

Oamenii de afaceri portughezi au fost informaţi despre regimurile ... Read more »

Categoria: Economică | Frecventări: 760 | Data: 11.04.2008 | Raiting: 5.0/1 | Comentarii (0)

La 4 aprilie, la Moscova, Consiliul Economic al CSI va examina propunerile despre anularea pe etape a restricţiilor în comerţul reciproc, proiectele Convenţiei privind cooperarea transfrontalieră a ţărilor Comunităţii şi ale acordurilor cu privire la principiile politicii în domeniul reglementării valutare şi controlului valutar, a comunicat serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Economice a FR.

"Delegaţia rusă va fi condusă de membrul Consiliului Economic al CSI, vicepreşedintele Guvernului FR - şeful aparatului Guvernului FR Serghei Narîşkin", - se menţionează în comunicat.

Consiliul va mai examina chestiuni referitoare la introducerea modificărilor în Regulamentul cu privire la bugetul unic şi clasificarea bugetară a organelor CSI, la Regulamentul privind Consiliul şefilor serviciilor vamale ale ţărilor Comunităţii, despre ordinea calculărilor ratelor pentru cotizaţiile statelor CSI.

"În afară de aceasta, se presupune de a audia informaţia referitoare ... Read more »

Categoria: Economică | Frecventări: 701 | Data: 04.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

CHIŞINĂU, 4 aprilie.  Între 7 şi 8 aprilie la Chişinău va avea loc şedinţa a treia a Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe pentru cooperarea economică, comunică agenţia NOVOSTI-MOLDOVA cu referire la Consulatul Kazahstanului în RM.

În cadrul ei vor fi examinate direcţiile prioritare ale conlucrării în economie, industrie, agricultură, ecologie şi alte domenii, precum şi chestiuni referitoare la semnarea documentelor bilaterale în sfera dezvoltării informaţionale, încurajării şi protecţiei reciproce a investiţiilor, susţinerea de către Moldova a intenţiilor Kazahstanului de a adera la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Din delegaţia kazahă vor face parte 14 reprezentanţi ai diferitelor ministere şi departamente.

Categoria: Economică | Frecventări: 714 | Data: 04.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

A fost lansat Programul de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii finanţat de Guvernul Japoniei. Ministerul Economiei şi Comerţului al Republicii Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, anunţă lansarea Programului de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, Tranşa a IV-a, şi a Fondului partener pentru Tranşa II, pentru promovarea eforturilor privind ajustările economice structurale.

    Astfel, începând cu perioada 31 martie-16 mai, doritorii de a beneficia de creditare, vor putea începe să prezinte setul de documente necesare pentru participare la program. Cererile de solicitare pentru participare la program urmează să vizeze procurări de echipament în valoare minimă de 5 milioane yeni japonezi (ceea ce reprezintă echivalentul a 48,5 mii de dolari) şi maximă de 24 (milioane yeni japonezi (circa 233 mii de dolari). În cadrul programului, va fi achiz ... Read more »

Categoria: Economică | Frecventări: 772 | Data: 03.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (2)

Logare
Calendarul noutăţilor
«  May 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Căutare
Prieteni
Online

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0