Friday, 17.05.2024, 13:53 Aţi logat drept Гость |
Liceul Teoretic "Luceafărul"
Meniul site-ului
Noutăţi "fierbinţi"
Politică [21]
Economică [7]
Viaţa socială [7]
Cultură [8]
Sondajul nostru
Care este vectorul de orientare a Moldovei?
Total Răspunsuri: 48
Mini-chat
200
Home » Politică
Şeful administraţiei din Transnistria, Igor Smirnov, i-a înmânat preşedintelui Vladimir Voronin, în cadrul întrevederii de vinerea trecută, proiectul acordului „cu privire la prietenia şi colaborarea Republicii Moldova cu Republica Moldovenească Transnistria”, precum şi bazele politico-juridice ale respectivului acord.

    Proiectul conţine o serie de prevederi discriminatorii în raport cu regimul constituţional din Moldova, inclusiv aspecte politico-juridice şi militare. Astfel, ambele părţi la acord urmează să-şi fundamenteze relaţiile bilaterale pe picior de egalitate, „conform principiilor dreptului internaţional şi realităţilor politice şi economice stabilite”. Regimul de la Tiraspol propune Republicii Moldova ca relaţiile dintre „cei doi subiecţi ai respectivului acord” să se bazeze pe respectarea reciprocă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale, precum şi pe neamestecul în treburile interne ale părţilor. În plus, Tiraspolul i ... Read more »

Categoria: Politică | Frecventări: 704 | Data: 16.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

 Vladimir Voronin şi Igor Smirnov s-au întâlnit, săptămâna trecută, la Tighina, în pofida declaraţiilor făcute în ajun de către liderul separatist, potrivit cărora întrevederea va putea avea loc numai după recunoaşterea Transnistriei.

    Potrivit agenţiilor de ştiri din Rusia, întrevederea, care a durat o oră şi jumătate, s-a desfăşurat în oraşul din partea dreaptă a Nistrului, Tighina, care este controlat de administraţia separatistă. Cei doi lideri au examinat acţiunile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

    Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a declarat că, în urma întrevederii cu liderul autoproclamatei rmn, s-a stabilit ca întâlnirile dintre cele două părţi să aibă loc regulat, iar convorbirile telefonice să aibă loc „oricând va apărea această necesitate”. „În afară de aceasta, ne-am înţeles ca ambele părţi să constituie grupuri de lucru, care să studieze t ... Read more »

Categoria: Politică | Frecventări: 665 | Data: 15.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

R. Moldova este invitată de către România să pună un nou început de colaborare şi dezvoltare a relaţiilor din domeniul turistic dintre cele două ţări, transmite Info-Prim Neo.

Lucia Morariu, secretarul de Stat al Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale (MIMMCTPL) din ţara vecină, a spus în cadrul evenimentului de inaugurarea a unui nou Birou de Promovare şi Informare Turistică al României în R. Moldova că relaţiile în domeniul turismului dintre România şi R. Moldova au fost neglijate în ultimii ani.

Cu scopul de a redresa situaţia creată, Guvernul României, prin intermediul (MIMMCTPL) vine cu un proiect de colaborare în domeniul turismului pentru R. Moldova.

Astfel, potrivit sursei citate, R. Moldova are toată susţinerea financiară, dar şi morală din partea României pentru a începe o nouă etapă în dezvoltarea relaţiilor din domeniul turismului. „Este foarte important să revenim în R. Moldova, să revenim pe calea tur ... Read more »

Categoria: Politică | Frecventări: 692 | Data: 11.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

Comitetul Helsinki pentru Apărarea Drepturilor Omului din Republica Moldova (CHDOM) a adus la cunoştinţa opiniei publice încă un caz de încălcare flagrantă a drepturilor deţinuţilor. Este povestea unui condamnat din penitenciarul nr. 1 din Taraclia, torturat şi obligat să mănânce scrisorile pe care i le-a scris spicherului Marian Lupu, transmite Info-Prim Neo.

Preşedintele organizaţiei, Ştefan Urâtu, a comunicat joi, 10 aprilie, într-o conferinţă de presă, că a aflat despre acest caz ca rezultat al unei sesizări telefonice anonime. O delegaţie a CHDOM s-a deplasat la faţa locului pentru a examina situaţia. Apărătorii drepturilor omului au constatat că deţinutul prezenta numeroase vânătăi şi leziuni corporale. Acesta a povestit că a fost insultat, ameninţat şi bătut de către un funcţionar al penitenciarul. A fost lovit cu picioarele în piept, lovit cu capul de pereţi fiind obligat să mănânce scrisorile către preşedintele Parlamentului în care povestea despre modul în care sunt m ... Read more »
Categoria: Politică | Frecventări: 1278 | Data: 11.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

Potrivit presei române, Voronin nu a dorit să folosească traducerea în română asigurată de organizatori. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Victor Micula, a declarat că la summit nu s-a asigurat traducerea în căşti pentru „limba moldovenească”, aşa cum şi-ar fi dorit-o Vladimir Voronin. „Acei lideri care au dorit să aibă un traducător personal care să-i traducă la cască doar liderului respectiv aveau posibilitatea folosirii boxelor pentru traducătorii personali. Organizatorii au efectuat traducerea în engleză, franceză, rusă şi română. Totodată, au existat şi translatori personali care au tradus doar pentru câţiva lideri care au fost prezenţi la Bucureşti, iar în cea din urmă situaţie a fost şi Vladimir Voronin”, a declarat Micula.
Categoria: Politică | Frecventări: 629 | Data: 10.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

 Presa rusă oferă detalii din discuţia telefonică pe care a avut-o marţi preşedintele Vladimir Voronin cu liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Astfel, preşedintele regiunii secesioniste a Republicii Moldova afirmă că va discuta cu Voronin numai după recunoaşterea de către Chişinău a Transnistriei.

    Tiraspolul insistă asupra schimbării formatului de negocieri, în sensul oferirii regimului separatist a statutului de subiect independent, şi semnării unui acord de prietenie şi colaborare. „Voronin m-a sunat pe 7 aprilie, practic, de aniversarea semnării protocolului în care se conţineau condiţiile şi perspectivele relaţiilor Transnistriei cu Moldova. A fost pe data de 9 aprilie 2001. În acesta era vorba despre condiţiile obligatorii pentru apropierea părţilor – despre limba rusă, ca a doua limbă oficială în Moldova, despre aderarea Moldovei la Uniunea Rusia-Belarus etc. Acest protocol a fost semnat de către mine şi Voroni ... Read more »

Categoria: Politică | Frecventări: 668 | Data: 10.04.2008 | Raiting: 5.0/1 | Comentarii (0)

Adunarea Interparlamentară (AIP) a CSI şi Adunarea Parlamentară a OSCE intenţionează să elaboreze în comun standarde pentru observatorii internaţionali, care muncesc în alegeri, a comunicat preşedintele AIP, speakerul Consiliului Federaţiei Serghei Mironov. Biroul pentru institutele democratice şi drepturile omului al OSCE şi Adunarea Parlamentară a OSCE au refuzat să-şi delegheze observatorii la alegerile prezidenţiale din Rusia la 2 martie, explicîndu-şi refuzul prin restricţiile CEC a FR la numărul de observatori şi termenele activităţii lor. În legătură cu aceasta un şir de oficiali ruşi, inclusiv şeful CEC Vladimir Ciurov şi reprezentanţii MAE, s-au pronunţat pentru elaborarea unor norme internaţionale unice de monitorizare a alegerilor.

"Astăzi dimineaţă am convenit cu domnul Lenmarker, preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, să creăm un grup de lucru în scopul pregătirii propunerilor la întregul complex de probleme ale monitorizării internaţionale", - a spus Mironov, inau ... Read more »

Categoria: Politică | Frecventări: 672 | Data: 04.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

CHIŞINĂU, 3 aprilie / Coresp. "Novosti - Moldova"/. Noi dorim să identificăm o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, care, timp de peste 16 ani, rămîne o zonă de instabilitate ce afectează securitatea regională. Ţara mea continuă să fie şi azi unicul stat din Europa de Est divizat politic şi teritorial, cu peste jumătate de milion de cetăţeni moldoveni ţinuţi ostatici de un regim separatist. Această declaraţie a făcuto Preşedintele RM Vladimir Voronin, rostind joi un discurs la summitul NATO de la Bucureşti, comunică agenţia NOVOSTI-MOLDOVA.

Potrivit spuselor şefului statului, sînt evidente efectele la scară regională ale acestui conflict, blocajele pe care le creează el pentru procesele de modernizare a Republicii Moldova, precum şi interferenţa problematicii transnistrene cu subiecte actuale de securitate internaţională cum ar fi Tratatul FACE, extinderea NATO, sistemele de apărare antirachetă în Europa sau cazul Kosovo.

... Read more »

Categoria: Politică | Frecventări: 678 | Data: 04.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (0)

  Noul prim-ministru al Republicii Moldova, Zinaida Greceanâi, nu exclude că relaţiile dintre Chişinău şi Bucureşti se vor îmbunătăţi pe parcursul mandatului său, dar acest lucru va fi realizat doar din perspectiva aderării Republicii Moldova la structurile Uniunii Europene (UE).

    Ex-premierul Vasile Tarlev a părăsit definitiv Casa Guvernului de la Chişinău pe care a condus-o mai bine de şapte ani. În cadrul zilei de luni, 31 martie curent, Vasile Tarlev a transmis oficial ştafeta noului prim-ministru, Zinaida Greceanâi, declarând că noul guvern, a cărui componenţă nu s-a schimbat prea mult, trebuie nemijlocit să ducă la bun sfârşit proiectele economice şi sociale care au început în timpul mandatului său. „Noi, ca şi oameni, suntem temporari pe acest pământ, dar în calitate de şefi, suntem şi mai temporari. Plec din serviciul ţării, pe care am slujit-o timp de şapte ani, cu inima împăcată că am lăsat o urmă, zic eu, destul de bun ... Read more »

Categoria: Politică | Frecventări: 655 | Data: 03.04.2008 | Raiting: 0.0/0 | Comentarii (1)

Bucureştiul este pregătit să găzduiască cel mai important eveniment organizat vreodată de către România – cel de-al XX-lea Summit NATO, care se desfăşoară în perioada 2-4 aprilie. La manifestare sunt aşteptaţi 24 de şefi de stat şi 87 de demnitari cu rang de ministru.

    La reuniunea la nivel înalt a Alianţei vor fi prezenţi, în total, 3 000 de delegaţi din cele 26 de state membre şi 3 500 de jurnalişti, Summitul urmând să se desfăşoare pe patru niveluri ale Palatului Parlamentului. Pentru întâlnire au fost pregătiţi peste 200 de ofiţeri de legătură şi 150 de voluntari pentru asistenţă jurnaliştilor în Centrul Media, tineri care provin din facultăţile de comunicare şi ştiinţe politice din Bucureşti. De asemenea, a fost pregătite 16 săli de conferinţe de presă cu traduceri simultane, două studiouri TV şi două studiouri radio, facilităţi bancare. „Va fi cel mai mare Summit din istoria NATO”, a declarat recent Kurt Volker, subsecretarul a ... Read more »

Ataşări: Image 1
Categoria: Politică | Frecventări: 666 | Data: 03.04.2008 | Raiting: 5.0/1 | Comentarii (6)

« 1 2
Logare
Calendarul noutăţilor
«  May 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Căutare
Prieteni
Online

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0