Saturday, 27.04.2024, 02:51 Aţi logat drept Гость |
Liceul Teoretic "Luceafărul"
Meniul site-ului
Noutăţi "fierbinţi"
Politică [21]
Economică [7]
Viaţa socială [7]
Cultură [8]
Sondajul nostru
Care este vectorul de orientare a Moldovei?
Total Răspunsuri: 47
Mini-chat
200
Home » 2008 » April » 17 » Sistemul natural „Valea Morilor” se află într-un dezastru ecologic
Sistemul natural „Valea Morilor” se află într-un dezastru ecologic
12:07
Mai mulţi ecologişti susţin că dezastrul ecologic din zona lacului „Valea Morilor” a fost creat din cauza indiferenţei şi a metodelor iraţionale practicate de fosta conducere a primăriei, în momentul în care a demarat procesul de reconstrucţie şi reamenajare a Sistemului natural „Valea Morilor”. Potrivit lor, acest lucru nu era să se întâmple dacă se ţinea cont de propunerile ecologiştilor, privind extragerea nămolului din acest lac.

    Astfel, proiectul de evacuare a nămolului trebuia să fie finisat încă la sfârşitul lunii martie a anului curent, însă din cauza lipsei surselor financiare, primăria capitalei a stopat acest proces.

    În prezent, atât reprezentanţii actuali ai Primăriei, cât şi majoritatea ecologiştilor susţin că lucrările de amenajare a acestui lac au demarat cu mai multe încălcări din partea fostei administraţii, inclusiv fără a exista vreun aviz sau un studiu ecologic efectuat în această zonă.

Fostul bazin riscă să dispară

    Înainte de demararea lucrărilor de reconstrucţie în această zonă, în vara anului trecut, s-a constatat că bazinul şi-a pierdut proprietăţile ecologice, fiind înnămolit în proporţii de peste 60 la sută din volumul lacului.

    Potrivit preşedintelui Organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova (OTCMEM), Vladimir Garaba, pentru a revitaliza această zonă în continuare, în prezent, este nevoie de mai multe surse financiare.

    „Pentru aceste lucrări, este nevoie de peste 30 de milioane de lei. Potrivit unor date, acest proiect de evacuare a nămolului din lac ar fi deja finisat şi este prezentat Ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale spre avizare, însă eu deţin nişte informaţii potrivit cărora acest aviz al expertizei ecologice va fi unul negativ. Cu alte cuvinte, prin acest aviz se va interzice efectuarea oricăror lucrări şi acest lac ar putea să dispară. Totodată, trebuia să fie prezentat avizul expertizei ecologice obşteşti, adică desfăşurarea unor discuţii publice privind metoda de evacuare a nămolului din această zonă. De asemenea, au fost ignorate mai multe propuneri din partea ecologiştilor, care au fost expuse în procesul elaborării proiectului de execuţie. Autorităţile municipale de atunci nu au ţinut cont de faptul că extragerea nămolului cu excavatoarele şi basculantele, care era asigurată de asociaţia „Acvaproiect”, constituie o metodă antiecologică”, a declarat Vladimir Garaba.

Autorităţile au ales cea mai costisitoare metodă de evacuare a nămolului din lac

    Menţionăm că, în acea perioadă, specialiştii au propus mai multe variante de curăţare a lacului „Valea Morilor”, printre care şi extragerea nămolului prin absorbţie, această soluţie fiind considerată cea mai efectivă, deoarece apa din lac nu mai trebuia să fie evacuată. Până la urmă însă, autorităţile au ales o metodă mult mai costisitoare: secarea bazinului prin ruperea digului existent şi folosirea unor utilaje foarte scumpe.

Trebuie de găsit o metodă ecologică eficientă de reabilitare a acestui sistem natural

    „Iniţial, trebuia să se ţină cont de faptul că nu putea fi evacuată apa fără avizul pozitiv al expertizei ecologice, lucru care nu a fost realizat până în prezent. Astfel, s-a încălcat flagrant legislaţia ecologică. Aş vrea să menţionez că, în prezent, ar trebui de iniţiat o anchetă în privinţa celor care au elaborat acest proiect şi aceştia să fie traşi la răspundere, deoarece încălcările în cauză s-au soldat cu pierderi de peste 10 milioane de lei şi, totodată, s-a agravat situaţia ecologică din zonă şi a pierit toată biodiversitatea din lac. De asemenea, stoparea procesului de reabilitare a acestui lac s-a făcut pe motiv că la conducerea primăriei a venit altă echipă, care a depistat mai multe lacune în tot acest proiect, admise de fosta conducere a primăriei”, a mai declarat Vladimir Garaba.

    Potrivit ecologiştilor, viitoarea soluţie în reamenajarea şi evacuarea nămolului din lacul „Valea Morilor” este să se aleagă o metodă ecologică eficientă, ca mai apoi să înceapă construcţia propriu-zisă de reabilitare a acestui bazin.

    Totodată, nici nu s-a purces la construcţia obiectivelor care erau preconizate să fie construite, imediat după curăţarea lacului.

    Reamintim că, iniţial, era preconizat ca în lacul „Valea Morilor” să fie construite un havuz, un centru sportiv, o staţie de canotaj, un restaurant acvatic, un Aqua-Parc şi mai multe complexe comerciale.

    Sistemul natural „Valea Morilor” din municipiul Chişinău, care include lacul şi parcul din această regiune, a fost construit în anul 1952. Suprafaţa întregului sistem natural este de 2.050 de hectare, dintre care pe o suprafaţă de 36 de ha se întinde lacul „Valea Morilor”

Categoria: Viaţa socială | Vizite: 1062 | Adăugat de: luceafarul | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Logare
Calendarul noutăţilor
«  April 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Căutare
Prieteni
Online

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0