Friday, 17.05.2024, 14:53 Aţi logat drept Гость |
Liceul Teoretic "Luceafărul"
Meniul site-ului
Noutăţi "fierbinţi"
Politică [21]
Economică [7]
Viaţa socială [7]
Cultură [8]
Sondajul nostru
Care este vectorul de orientare a Moldovei?
Total Răspunsuri: 48
Mini-chat
200
Home » 2008 » April » 17 » Scump ca lumina ochilor
Scump ca lumina ochilor
13:44
Tulburările de vedere influenţează negativ activităţile pe care le desfăşurăm, motiv pentru care sănătatea ochilor reprezintă un factor esenţial pentru calitatea vieţii noastre. Zicala „scump ca lumina ochilor“ simbolizează, de fapt, totul despre importanţa vederii. Fiind organe foarte sensibile, ochii sunt supuşi zilnic influenţelor mediului înconjurător. Circulaţia în mijloacele de transport descoperite, vântul, unele profesiuni, predispun mai ales la pătrunderea în ochi a corpilor străini. Din păcate, populaţia de rând nu conştientizează pericolul pe care-l reprezintă aceşti corpi străini şi, deseori, tărăgănarea vizitei la medic duce la complicaţii nedorite.
Pericolul din jur

    Corpii străini care pătrund în ochiul omului sunt foarte variaţi: praf, nisip, zgură, fragmente de metale, de polizor, de sticlă, de lemn, insecte etc. În funcţie de dimensiuni şi de viteza cu care se mişcă particula pătrunsă în ochi, corpii străini pot fi localizaţi ulterior pe conjunctiva pleoapelor, cornee sau, în cazuri mai grave, pătrund mult mai profund şi, în acest caz, se utilizează noţiunea de corp străin intraocular.

    Prezenţa în ochi (sub pleoape, cornee, în interiorul globului ocular) a unui astfel de corp produce imediat durere, lăcrimare şi înroşirea ochiului. Ochiul nu poate fi ţinut deschis şi acest lucru accentuează durerea. Prezenţa corpului străin în ochi sporeşte riscul dezvoltării unor complicaţii, cum ar fi infecţii ale ochiului, traumatisme suplimentare prin perforare de cornee, lezarea de vase sangvine cu hemoragii intraoculare. Conferenţiarul universitar, doctor în ştiinţe medicale, medic oftalmolog, Spitalul Clinic Republican, Ion Jeru, ne-a relatat că cecitatea (orbirea) în baza traumatismului ocular se află pe locul trei în plan mondial şi în ţara noastră, după orbirea datorată complicaţiilor diabetului zaharat sau glaucomului.

Corpii străini de mici dimensiuni care nu afectează în mod dramatic vederea, ar trebui înlăturaţi cu grijă acasă. Dar, atenţie! Această recomandare se aplică doar particulelor fine, neascuţite, de dimensiuni reduse, aflate pe conjunctiva pleoapei inferioare şi neaderente la cornee. În cazul în care sunt implicate obiecte sau particule metalice, cu marginile ascuţite, de dimensiuni mari sau corpi străini intraoculari, precum şi în cazul în care după înlăturarea lor durerea şi alte simptome persistă, adresarea la medicul specialist oftalmolog poartă un caracter de urgenţă.

Imediat după accident

    În cazul în care există suspiciunea unui corp străin în ochi, se recomandă următoarele:

- evitarea frecării ochiului, deoarece această manevră poate agrava leziunea;

- spălarea mâinilor cu apă şi săpun, pentru a preveni infectarea ochiului;

- spălarea ochiului cu apă călduţă după îndepărtarea blândă a pleoapei (întoarcerea acesteia dacă este posibil). Deseori acest lucru ajută la eliminarea rapidă a obiectului iritant. Dacă obiectul este localizat sub pleoapa inferioară, privirea trebuie orientată în sus (şi invers, dacă este sub pleoapa superioară, privirea trebuie să fie în jos). În situaţia când corpul străin se află pe conjunctiva pleoapei superioare, extragerea fiind mult mai dificilă, ar fi binevenit consultul unui oftalmolog;

- în timpul acestor manevre este foarte important să nu se zgârie corneea, acea peliculă fină ce acoperă irisul, aceasta fiind foarte sensibilă chiar dacă se folosesc materiale moi. Dacă nu se reuşeşte extragerea corpului străin, nu se mai insistă şi se solicită consultul specialistului oftalmolog, anume pentru a evita leziunile de cornee sau adâncirea corpului străin;

- de asemenea, pacientul trebuie să acorde o atenţie deosebită şi să nu neglijeze prezenţa lentilelor de contact, care trebuie îndepărtate înainte de a se încerca înlăturarea obiectului străin din ochi. Este indicat să nu se pună lentilele înapoi la ochi decât după vindecarea completă a zonei afectate.

Complicaţii de temut

    Medicul oftalmolog Ion Jeru ne-a informat că există cazuri când corpul străin pătruns în ochi este infectat cu microbi foarte periculoşi, generatori de infecţii rebele la tratament, cum ar fi infecţia cu bacilul piocianic, care în câteva ore duce la pierderea globului ocular în baza declanşării unui proces supurativ (purulent) la acest nivel. Practic, globul ocular este „înlocuit” cu un conţinut purulent. Dacă persoana afectată reuşeşte să se adreseze la medic în primele două ore de la pătrunderea corpului străin infectat cu astfel de bacili, se mai poate face ceva pentru salvarea vederii.

Important

    În cazul în care obiectul străin este de natură metalică sau de dimensiuni mai mari, chiar dacă este accesibil şi poate fi înlăturat cu uşurinţă acasă, se recomandă prezentarea la oftalmolog pentru o evaluare generală a ochiului afectat şi pentru extragerea acestuia. Prezentarea la un serviciu medical specializat este indicată şi după ce obiectul a fost îndepărtat acasă, dar încă persistă senzaţia de corp străin în ochi. După ce particula străină a fost înlăturată, ochiul afectat poate fi uşor roşu sau poate lăcrima.

    Este foarte important de precizat că în timpul încercărilor de îndepărtare a obiectelor străine din ochi, pacientul nu trebuie să aplice presiune pe globul ocular. Acest lucru trebuie avut în vedere în special în cazul copiilor mici care se freacă instinctiv la ochi, ori de câte ori au senzaţia de corp străin intraocular.

    Dacă din ochi se scurge un lichid clar sau sânge, înseamnă că există o plagă oculară, care se poate infecta. De aceea se va face un pansament steril provizoriu, iar accidentatul va fi transportat la medicul oculist. Desigur că persoanele cu profesiuni ce expun ochiul la diferite traumatisme, la corpi străini ce se pot proiecta cu forţă în ochi, vor evita accidentele purtând ochelari de protecţie.

Categoria: Viaţa socială | Vizite: 790 | Adăugat de: luceafarul | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Logare
Calendarul noutăţilor
«  April 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Căutare
Prieteni
Online

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0