Friday, 03.05.2024, 01:23 Aţi logat drept Гость |
Liceul Teoretic "Luceafărul"
Meniul site-ului
Noutăţi "fierbinţi"
Politică [21]
Economică [7]
Viaţa socială [7]
Cultură [8]
Sondajul nostru
Care este vectorul de orientare a Moldovei?
Total Răspunsuri: 47
Mini-chat
200
Home » 2008 » April » 25 » Telemedicina – o nouă prerogativă a studenţilor de la medicină
Telemedicina – o nouă prerogativă a studenţilor de la medicină
11:22

    Colaborarea Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” cu instituţiile medicale din statul Carolina de Nord, SUA, se desfăşoară conform planului de cooperare aprobat anterior de către comitetul bilateral Republica Moldova – Carolina de Nord.
    Rezultatele marcante în cooperare au fost înregistrate la compartimentele instruirii la distanţă, cooperarea dintre bibliotecile medicale ale Republicii Moldova şi statului Carolina de Nord, asistenţa stomatologică acordată copiilor şi instruirea la facultatea de Stomatologie. În octombrie 2006 a fost iniţiat un program de predare la distanţă dintre Universitatea Carolina de Est şi USMF „Nicolae Testemiţanu”. Programul include prelegeri tematice, prezentate de profesorii americani, şi cursul de sănătate globală.

    Prelegerile sunt ţinute on-line prin intermediul conexiunii prin internet. Ultima prelegere a avut loc la 15 aprilie 2008 – „Astmul bronşic la copii”, fiind predată de către profesorul Tom Irons. La această prelegere a asistat o delegaţie din SUA, inclusiv profesorul Chiristopher Bremer, medic de familie, care este şi responsabilul de curs din partea Universităţii Carolina de Est.

    Doctorul habilitat în ştiinţe medicale, conferenţiarul universitar, moderatorul cursurilor de telemedicină din partea USMF „N. Testemiţanu”, Vitalie Lisnic, ne-a declarat că aceste prelegeri sunt o metodă unică şi practic lipsită de cheltuieli de a face schimb de experienţă cu medici consacraţi din SUA. Prelegerile au avut o tematică interesantă şi variată. Medicii din Carolina de Est iniţial s-au interesat de lacunele existente în cadrul medicinii noastre şi au reuşit să aducă un imbold semnificativ în formarea unei noi baze de cercetare în domeniul medical.

    „A fost un schimb de experienţă în primul rând util. Aceste cursuri de telemedicină au avut ca scop familiarizarea studenţilor, rezidenţilor şi profesorilor USMF cu realizările medicinii occidentale şi metodele contemporane interactive de predare. Aceste metode de predare ar trebui să devină un proces habitual în cadrul USMF „N. Testemiţanu”, deoarece nu e nimic mai important pentru un viitor medic decât acumularea de noi cunoştinţe şi deprinderi practice”, a adăugat Vitalie Lisnic.

    În februarie 2008 a fost iniţiat cursul Sănătate Globală (Global Health). Acest program prevede un parteneriat între bibliotecile medicale din Carolina de Nord şi biblioteca ştiinţifică medicală din Republica Moldova. Astfel, graţie acestei colaborări, biblioteca din Chişinău a recepţionat de la bibliotecile medicale din Carolina de Nord un set de manuale, monografii şi reviste medicale (în total peste 7.000 de exemplare). Un alt lot de 6300 de manuale, cărţi, reviste medicale, este planificat să fie expediat la sfârşitul lunii aprilie.

    O realizare remarcabilă a acestei colaborări este obţinerea pentru colaboratorii şi studenţii USMF a accesului la textul complet al revistelor medicale americane, manuale şi surse de informaţie virtuală. În conformitate cu programul de cooperare dintre facultatea stomatologică a USMF şi Asociaţia Dentiştilor din statul Carolina de Nord, echipe de profesori, medici şi rezidenţi stomatologi efectuează vizite în Moldova şi SUA.

    În luna mai a anului curent este preconizată o vizită la Universitatea Carolina de Est a delegaţiei USMF, care va participa la conferinţa internaţională în domeniul Instruirii Globale. La această conferinţă vor fi prezenţi reprezentanţi ai peste 30 de ţări cu care întreţine relaţii de colaborare Universitatea Carolina de Est.

    Actualmente, USMF „Nicolae Testemiţanu” a început o nouă activitate ce ţine de elaborarea strategiei de dezvoltare a învăţământului medical superior în Moldova. În acest context, sprijinul Ambasadei SUA în dezvoltarea cooperării cu instituţiile de învăţământ medical din SUA ar avea pentru studenţii de la medicină din Chişinău o importanţă deosebită de rând cu programele menţionate mai sus.

    Tratativele privind elaborarea acestui nou proiect au demarat deja cu suportul activ al Ambasadei SUA la Chişinău.

    Despre toate acestea, precum şi alte aspecte ale colaborării rodnice s-a vorbit în cadrul vizitei întreprinse la USMF, pe data de 18 aprilie, de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Michael Kirby. Academicianul Ion Ababii, rectorul USMF „Nicolae Testemiţanu”, a adresat un cuvânt de recunoştinţă pentru susţinerea ameliorării procesului de instruire la USMF şi perfecţionării sistemului de sănătate din Republica Moldova, exprimându-şi convingerea că orizonturile colaborării se vor extinde în viitor

Categoria: Cultură | Vizite: 1466 | Adăugat de: luceafarul | Rating: 0.0/0 |
Total comentarii: 0

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Logare
Calendarul noutăţilor
«  April 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Căutare
Prieteni
Online

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0