Friday, 03.05.2024, 06:18 Aţi logat drept Гость |
Liceul Teoretic "Luceafărul"
Meniul site-ului
Noutăţi "fierbinţi"
Politică [21]
Economică [7]
Viaţa socială [7]
Cultură [8]
Sondajul nostru
Care este vectorul de orientare a Moldovei?
Total Răspunsuri: 47
Mini-chat
200
Home » 2008 » April » 23 » Parlamentul Tinerilor, întrunit în prima şedinţă plenară
Parlamentul Tinerilor, întrunit în prima şedinţă plenară
09:42
    Parlamentul Tinerilor s-a întrunit, ieri, 21 aprilie, în şedinţa plenară, în cadrul căreia, cei 51 de tineri deputaţi au dezbătut şi au adoptat mai multe proiecte de rezoluţie aflate pe ordinea de zi.

    Cele cinci grupuri parlamentare, a Conservatorilor, a Liberalilor, a Socialiştilor, a Verzilor şi a Popularilor, au venit cu câte un proiect de rezoluţie, în care au punctat cele mai stringente probleme cu care se confruntă tinerii şi, în general, populaţia Republicii Moldova.

    Astfel, Comisia pentru Ecologie şi Dezvoltarea Teritoriului a adoptat un proiect de rezoluţie cu privire la protecţia mediului înconjurător şi promovarea responsabilităţii ecologice. În rezoluţie se arată că una dintre consecinţele principale ale problemelor ecologice este lipsa unei culturi ecologice în rândul cetăţenilor, care duce la agravarea poluării mediului înconjurător.

    Comisia Juridică şi a Drepturilor Omului a adoptat un proiect de rezoluţie cu privire la emigrarea şi exodul masiv intelectual al cetăţenilor din Republica Moldova. Astfel, Comisia Juridică şi a Drepturilor Omului a constatat că procesul migraţional şi exodul intelectual din Republica Moldova afectează grav situaţia social-economică şi demografică a ţării. „Considerăm necesar de a lua atitudine şi adopta un şir de acţiuni ce vor redresa problema lipsei locurilor de muncă, salariilor mici, lipsei unui program eficient de angajări, condiţiilor defectuoase de muncă, lezării drepturilor emigranţilor”, se mai arată în proiectul de rezoluţie.

    De asemenea, Comisia pentru Educaţie, Cultură şi Sport a adoptat proiectul de rezoluţie cu privire la calitatea studiilor şi corupţia din sistemul educaţional autohton, în care a fost constatat faptul că sistemul de învăţământ primar şi secundar este unul învechit şi nefuncţional, iar calitatea studiilor este proastă. Totodată, potrivit membrilor comisiei respective, sistemul de învăţământ superior nu întruneşte exigenţele standartelor europene.

    La rândul lor, membrii Comisiei de Politică Externă şi Integrare Europeană au elaborat o rezoluţie în care se arată că integrarea europeană constituie prioritatea de bază în formularea obiectivelor de dezvoltare a Republicii Moldova.

    Evidenţierea integrării europene ca obiectiv principal, curent şi strategic al Republicii Moldova, promovarea relaţiilor echilibrate de colaborare constructivă şi productivă cu statele vecine în scopul integrării europene şi adâncirea relaţiilor cu ţările care ne pot susţine pe calea integrării europene, au fost unele dintre soluţiile propuse de către Parlamentul Tinerilor.

    La şedinţa Parlamentului Tinerilor a fost prezent şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu. Potrivit lui, iniţiativa de a crea un parlament al tinerilor este o acţiune care a fost iniţiată în comun cu reprezentanţii Parlamentului şi, totodată, este un exerciţiu de simulare a activităţii parlamentare. „Trebuie să ţinem cont de faptul că acest exerciţiu este unul foarte apropiat de activitatea Parlamentului Republicii Moldova. Aş vrea să menţionez că prin activitatea voastră ar trebui să simţiţi prin propria experienţă ce înseamnă a fi deputat şi ce reprezintă o dezbatere legislativă. Sper că această experienţă să fie una utilă şi cu certitudine va contribui la definitivarea unor concepte şi elemente de conduită publică şi politică. Spun acest lucru, deoarece, voi, în cel mai scurt timp, veţi fi viitorii lideri politici şi formatori ai opiniei publice”, a declarat Marian Lupu, în cadrul şedinţe plenare a Parlamentului Tinerilor.

    Parlamentul Tinerilor este o simulare a procesului de luare a deciziilor din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, ce are drept scop acumularea de cunoştinţe şi experienţe practice privind activitatea parlamentară în Republica Moldova. Grupul ţintă îl constituie tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Proiectul ce se va desfăşura în perioada  19– 21 aprilie 2008 este organizat de Institutul Tineretului Guvernator în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova, NDI şi Asociaţia Pentru Democraţie Participativă.

Categoria: Politică | Vizite: 1363 | Adăugat de: luceafarul | Rating: 5.0/1 |
Total comentarii: 2
27.12.2008
2. Violeta Hornet (violetahornet) [Material]
sin deakord smile

23.04.2008
1. Tolik (taa_friends) [Material]
demult trebuia!!!!


Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]
Logare
Calendarul noutăţilor
«  April 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Căutare
Prieteni
Online

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0